tisdag 15 maj 2012

Harsyra

Nu blommar Harsyran för fullt i skogarna i Småland.



Växtplats
Naturmark; såväl löv-, som barrskog.

Användningsområden
Bladen används som citrusliknande komplement i sallad eller som smakförstärkare till sås. Går bra ihop med russin och äpple och kan med fördel ingå som citrusliknande bas i efterrätter. Kan även blandas med vatten till måltidsdryck.
Blommorna kan användas på samma sätt som ovan, och utgör även en vacker dekoration i sallad.
Harsyran är en utmärkt smakförbättrare i rotbaserad "överlevnadsmat" som ofta är besk.

Näringsvärden
Eftersom harsyra innehåller oxalsyra bör vi inte äta alltför mycket av örten och personer med njursten bör helt undvika harsyra.

Övrigt
Harsyra kallas ibland för skogens barometer, eftersom harsyrans blad fälls ihop när regn är att vänta.
Läs mer om harsyra på den virtuella floran.

Text från Skogsskafferiet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar