tisdag 20 december 2011

Så håller du julgranen vid liv

Snitta julgranen, spreja grenarna och vänj den vid varm inomhusluft genom att ställa den i farstun för att tina. Då håller den sig i fint skick ända till tjugondag Knut.


Av Sveriges ca 4,5 miljoner hushåll köper 3 miljoner så här års en julgran. Om barren faller till marken lagom till jul eller ej är ingen slump. Här är några tips från LRF Skogsägarna för att bevara granen länge:

Inköp 
Välj en färsk gran. Fråga när den är fälld och om den kommer från närområdet.

Inomhus 
Ge inte granen en temperaturchock genom att ta in den direkt i husvärmen. Ställ den i farstun och låt den tina över natt.
Snitta granen, precis som du gör med snittblommor, så suger den upp vattnet lättare.
Första dygnet suger den mycket vatten. Fyll på i julgransfoten regelbundet.
Socker eller magnecyl hjälper inte, möjligtvis en påse växtnäring.
Granen gillar hög luftfuktighet, spreja grenarna med vatten och ställ den inte nära ett element.

Tänk på
Granen kryllar med smådjur som är osynliga för ögat, bland annat fjärilslarver och gallmygg.  Men ingen fara, de stannar i granen!
Krukväxter och gran är inte en bra kombination. Granen utsöndrar sura ämnen och suger upp luftfuktigheten i rummet, så ställ krukväxterna i ett annat rum över julen.

Får jag hugga min egen gran?
Om du har markägarens tillstånd går det utmärkt. Störst chans att få ja är om du erbjuder dig att hugga en gran längst en kraftledningsgata. Fråga först och hugg sen. Kolla på Skogsvårdsstyrelsens register för att se vem som äger ett visst skogsområde. Hugger man utan lov kan man dömas för stöld eller snatteri.
Text från LRF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar