onsdag 27 juli 2011

Tur på Fulufjället & Njupeskär

I går var vi vid nationalparken Fulufjället i Nordvästra Dalarna intill den Norska gränsen. Det blev en rejäl runda, Njupeskär runt på 5,5 km i svår terräng. Njupeskärs vattenfall är Sveriges största, med en höjd av 93 meter, varav 70 meter fritt fall.





Njupeskärs vattenfall är sevärt även under vintern, då isen bygger ett skimrande pansar kring fallet.
Fulufjällets nationalpark består mest av kalfjäll och hed. Ris-, gräs- och lavhedarna är unika för fjällvärlden. Här får renar inte beta och det syns i de svällande lavmattorna. Ledsystemet är väl utbyggt med 140 kilometer markerade leder.
I parkens kärnområde tillåts inga verksamheter som stör natur och naturupplevelser. I vissa andra delar förekommer älgjakt, skoteråkning på leder samt fiske. Sjöar som tidigare kalkats ska fortsätta kalkas till fromma för ädelfisket. Dalgångarna, den opåverkade skogen och de många våtmarkerna ger förutsättningar för ett artrikt fågelliv. Den orädda lavskrikan är nationalparkssymbolen. Fulufjället är en av de första nationalparkerna i Europa som är certifierade enligt PAN Park. PAN Park är ett koncept grundat av WWF och holländska Molecaten, som förenar skyddad natur och hållbar turism.
Text från Naturvårdsverket.




Fulufjället reser sig som en platå i landskapet, med branta sidor och platt upptill. På vintern ser det ut som en stor gräddtårta! Andra fjäll är av rent urberg, gnejs och granit. Fulufjället är en stor kudde av sandsten. Sandstenen bildades för 900 miljoner år sedan, i ett grunt hav vid ekvatorn. Kanske hittar du stenar med märken som av vågor på din vandring – ett minne från när Fulufjället var havsbotten. I sand växer inte mycket. På Fulufjället trivs växter som inte behöver så mycket näring, till exempel mossor och lavar.
Text från dalarna.se





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar