torsdag 24 mars 2011

Björksav

Savtappning var en gammal svensk tradition under 1700- och 1800-talet. Björksaven var ett viktigt vitamintillskott på vårvintern, även boskapen fick björksav att dricka. Tappning av sav var förr i tiden kvinnors och barns arbete. OBS! Tappning av björksav ingår inte i allemansrätten.


Björksaven innehåller främst kalium, kalcium, och magnesium, samt att sockerarten i saven är mest fruktos och glukos, totalt 2–3 procent sockerarter. Äppelsyra är den viktigaste syran i björksav varifrån den får sin syrliga smak. Björksaven är drickbar som den är men kan förädlas till björkdricka, eller så kan man bereda saven till alkoholhaltiga drycker. På senare år har man börjat tillverka mousserande vin. Det går även att göra björksirap på liknande sätt som lönnsirap tillverkas. Sedan 2006 tillverkas det i Jämtland ett björksavsvin.

Medicin
Björksaven har haft en stor betydelse i den folkliga medicinen mot olika åkommor, såsom bot för lungsjukdomar, förkylningar, kolik och njursten, samt olika bristsjukdomar såsom skörbjugg. Linné ansåg att saven var en bra hostmedicin och ett utmärkt laxermedel. Nyare forskningsrön från Lunds universitet har påvisat att savens naturliga beståndsdelar motverkar cancer.
Text från Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar